الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاء
آیه 32 سوره نساء است که میفرماید: آرزوی آن چیزهایی را که به بعضی از شما داده تا هر کدام از جهاتی نسبت به همدیگر برتری داشته باشید، نکنید. برای مردان با حفظ مردبودنِ خود نصیب و بهرهای است که در راستای مردبودنشان بهدست میآورند، و برای زنان نیز نصیب و بهرهای است که در راستای زن بودنشان به دست میآورند، و از خدا بخواهید که آن بهره را از شما دریغ ندارد.
خداوند از این طریق راه کمال هر کس را به او نشان میدهد. ولی متأسفانه به جای این که روزنامهها و اهل قلم زنان و مردان را متوجه چنین نکاتی بکنند که آیات الهی در اختیار ما گذاردهاند، موضوعِ مخصوصكردن جایگاه زن و مرد را یک نوع محدودیت قلمداد میکنند، و اصرار دارند زنان میتوانند مانند مردان همان تمنّاها و شخصیت را داشته باشند و اگر بگویی بعضی از کارها مردانه است، میگویند شما میخواهید زنان را محدود کنید، آیا کمالاتی که برای مردان کمال است عیناً همانها برای زنان کمال است؟ و یا به تعبیر قرآن «وَلاَ تَتَمَنَّوْاْ مَا فَضَّلَ اللّهُ بِهِ بَعْضَكُمْ عَلَى بَعْضٍ»؛ ای زنان و مردان به دنبال آن کمالاتی نباشید که خداوند به طور متقابل هرکدام را بر اساسِ آن بر دیگری برتری داده است.
مشکل و معضل بعضی روزنامههای ما این شده که چرا زنها فوتبال نکنند. این فرهنگ فرهنگی است که برای زنان، مردبودن را میخواهد و مرد نبودن را برای زن محدودیت به حساب میآورد. آیه فوق میفرماید: تو آن چیزی را که نردبان کمال خودت هست و خدا به تو داده، بشناس و بپذیر و سپس از خدا کمال بیشتر را در همان راستا بخواه، با هوسِ خود تمنای مردبودن نکن. این یکی از حیلههای فرهنگ سرمایهداری بود که نهضت احیاء حقوق زنان را در بستری انداخت که گرفتار چنین شعارهایی بشود، و به عنوان دفاع از حقوق زن، شعارها این شد که زنان باید مثل مردان فوتبال کنند و به راحتی مشروب بخورند و قمار کنند و سیگار بکشند و چند رفیق داشته باشند.
قرآن سپس به جایگاه زن و مرد در خانواده میپردازد و میفرماید: «الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاء بِمَا فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ وَبِمَا أَنفَقُواْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ»؛ مردان قوام زنانند به دلیل آنكه خدا برخى از ایشان را بر برخى برترى داده و نیز به دلیل آنكه از اموالشان خرج مى كنند. یعنی بر اساس آن که به هر کدام برتریهایی دادیم، در همان راستا و به جهت آنکه مردان مسئول امور اقتصادی خانهاند، مسئولیت خانه به عهدهی مردان است. همانطور كه زنها را امتیازاتی دادند تا در این مسئولیت کمککار مردان باشند، و در همین راستا به مردان امتیازاتی دادهاند که قوام زنان و خانواده باشند و در مسئولیت تربیتی زنان کمککار آنها باشند. مثل این که بنده معلم هستم و آن آقا مکانیک است، او باید ماشین سواری مرا تعمیر کند و من هم فرزند او را درس بدهم، آن آقای مکانیک میشود قوام من در تعمیر ماشین و من هم میشوم قوام او در تعلیم به فرزندش، آیه میفرماید: «الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاء»؛ قوام زنان به مردان است در دو چیز؛ یکی «بِمَا فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ»؛ به جهت تواناییهای خاص که در مسئله خانواده به مرد دادهاند و لذا مرد باید مسئولیت خانواده را بپذیرد. مثل شجاعت که در اثر آن مرد بتواند جلوی دشمن بایستد و مانع تجاوز به زنِ خانه شود و حتی خود را به کشتن دهد ولی اجازه ندهد به حریم خانواده تجاوز کنند.
در قبال ظرائفی که برای تربیت فرزند به زن دادند، تواناییهایی هم برای مدیریت خانواده به مرد دادند. حالا چرا مرد باید مدیر خانواده باشد؟ یکی به دلیل خصوصیاتی که عرض شد و دیگر «وَبِمَا أَنفَقُواْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ»؛ به جهت آنکه خرج خانه به عهدهی اوست. و لذا برای انجام مسئولیتی که به عهده دارد باید اختیاراتی نیز داشته باشد.
میفرماید: «الرِّجَالُ قَوَّامُونَ عَلَى النِّسَاء بِمَا فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ»؛ همه بحث در اینجاست، میفرماید: میدانی چرا مرد باید مسئولیت خانه را به عهده داشته باشد؟ به جهت این که تواناییهایی به مرد داده که به زن نداده است و یک استعدادهایی به زن داده که به مرد نداده است. حالا به جهت این که در اداره خانه تواناییهای خاص به مردها دادهایم، آنها عامل قوام زنان خواهند بود. جملهی «بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ»؛ به این معنی است که امتیازات متقابل است. مثل مکانیک بودن آن آقا و معلم بودن بنده. یک توانایی به این آقای مکانیک دادند که واقعا من ندارم، یک تواناییهایی هم من دارم و استعداد آن در من هست که او ندارد. اگر به بعضی استاد کارها بگویند یک ساعت در این اتاق بنشین و این کتاب را بخوان، حاضر است بیست ساعت کار کند ولی یک ساعت مطالعه نکند. خوب تواناییهای بشر فرق میکند. مطالعه و تمرکز روی مطالب که برای بعضی مطلوب است، برای بعضی بسیار سخت است. و برعکس؛ میفرماید: «بِمَا فَضَّلَ اللّهُ بَعْضَهُمْ عَلَى بَعْضٍ»؛ خداوند به هر کدام از آنها امتیازی داده تا در خدمت دیگری باشد. به عبارت دیگر این عبارت میرساند که زن و مرد نقصهای همدیگر را رفع میکنند.
حال طبق این قاعده، مردها باید مدیر خانه باشند و از این طریق خدمت خود را به خانواده انجام دهند. عنایت دارید که مدیر غیر از حاکم است به همین جهت در آخر آیه فرمود: «إِنَّ اللّهَ كَانَ عَلِیًّا كَبِیرًا»؛ خداوند است که برتر است و نه مردان. آری امتیاز یک طرفه نیست. بلكه امتیازهای متفاوت در میان است و مسئولیتهایی که مناسب آن امتیازات میباشد. «وَبِمَا أَنفَقُواْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ»؛ همچنین چون مردها باید خرج خانواده را بدهند برنامهریزی به عهده آنان است، تا زنان به عنوان عناصر اصلی تربیت خانواده بدون هیچ دغدغه اقتصادی مشغول وظیفه اصلی خود باشند، به همین جهت در ادامه آیه میفرمایند: «فَالصَّالِحَاتُ قَانِتَاتٌ حَافِظَاتٌ لِّلْغَیْبِ بِمَا حَفِظَ اللّهُ»؛ یعنی بعد از اینكه فرمود مردان قوام زنان هستند، زنان مؤمنه را مطرح فرمود تا ارزش آنها را در حقیقتِ بندگی نشان دهد. میفرماید مردان قوام زنان هستند، آن زنانی که صالح و قانت و در غیبت شوهر حافظ حقوق او و خانواده باشند، به خاطر آنکه خداوند حقوق زنان را حفظ کرده است. برای مردان فرمود: «بِمَا فَضَّلَ اللّهُ»؛ و برای زنان در آخر آیه اخیر فرمود:«بِمَا حَفِظَ اللّهُ»؛ به خاطر آن که خداوند با مسئولیتی که بر عهده مردان گذارده حقوق زنان را حفظ کرده است.
آیه فوق میفرماید: مردان قوام زنانی هستند که چنین خصوصیاتی را دارند و کمالات خود را در اِزای زن بودن پذیرفتهاند و تمنای ارزشهای مرد بودن نکردهاند. و چون خداوند حقوق زنان را حفظ کرده آنها هم باید قانت و حافظات للغیب باشند.
برگرفته از نسخه الکترونیکی کتاب زن آنگونه که باید باشداز اصغر طاهر زاده صص79-77 ، انتشارات لب المیزان
فرم در حال بارگذاری ...
فید نظر برای این مطلب